lecitin



Pred kratkim sem si kupila lecitin, ker me nenormalno daje pomladanska utrujenost (sploh si ne predstavljam, kako bi bil cel dan pokonci, brez da bi šel za kakšno uro popoldne spat,...). Pa sem si rekla, da bom probala še to.
No in danes sem šla še malo po netu raziskati, za kaj je vse še dober, poleg tega da ti pomaga pri koncentraciji. in sem bila čisto šokirana. To je zlata zadeva! Če je res vse kar piše ga bom jedla do konca življenja. :) Pridelujejo ga iz soje. Stane 10€, notri pa ga je 180 g. Na dan naj bi ga pojedel cca 10g. zadeva je v takih rumeno oranžnih zrnih, ki so zelo higroskopični (vežejo se z vodo), tako da je najbolje, da poješ suhe in poplakneš z vodo, ali pa ga zmešaš v jogurt.

Torej, pomagal naj bi za:
- spomin in koncentracijo ( izpiti.. )
- skeletne težave, sklepi (imam probleme s kolkom)
- srčne težave
- zmanjšanje deformiranosti dlani in stopal ( imam malo ploska stopala, plus to je zelo dobro za športnike, sama pa zadnje čase tečem, rolam..)
- pospeši razgradnjo in presnovo maščob, izgorevanje maščob, varovanje jeter -> daje energijo (hehe ta točka je še posebej super :D )
- prepreči napenjanje, odpravlja zaprtost (super.)
- znižuje nivo holesterola
- prepreči tvorbo žolčnih kamnov
- izpadanje las
- pomaga pri motnjah v rasti nohtov (tooooo :D )
- pomaga pri kožnih spremembah - npr. dermatitis

Če vsaj malo pomaga je super. Je pa čisto za vse, kar si spomniš :D

Še članek iz strani nutrilab.si
Lecitin je naravna snov, v človeškem organizmu prisotna kot sestavina živcev, jeter in celičnih membran. Je fosfolipid, ki nastaja v jetrih, udeležen pa je pri presnavljanju maščob.

Kot emulgator se lecitin pogosto uporablja predvsem v proizvodnji margarine, čokolade, majoneze ter nekaterih sladoledov, poznan pa je kot E 322.

Naravno je lecitin prisoten v vsaki živalski in človeški celici, zlasti v jajčnem rumenjaku, možganih in živcih. Za naš organizem sta pomembni predvsem glavni sestavini lecitina, holin in inozitol, ki pomagata ohranjati mentalne sposobnosti, izboljšata koncentracijo in spomin. Kot glavni in najpomembnejši vir holina ima lecitin v našem organizmu zelo pomembno vlogo, saj je holin potreben tako za tvorbo nevrotransmiterja (nevrotransmiterji so spojine, ki živčnim celicam omogočajo komuniciranje z drugimi živčnimi celicami, mišicami in številnimi žlezami) acetilholina, kakor tudi kot sestavni del celičnih oziroma vseh bioloških membran.

Acetilholin je pomemben prenašalec vzburjenja med živčnimi stiki, ki igra pomembno vlogo pri prenašanju živčnih dražljajev preko sinaps in iz živčnih končičev v mišičevje. Ima pomembno vlogo v delovanju parasimpatičnega živčevja, uravnavanju kalija v telesu in s tem delovanju srca. Zato se lecitin, kot naraven izvor holina in s tem pomemben vir acetilholina pogosto uporablja kot naravni prehrambeni dodatek za varovanje živčevja pred motnjami oziroma kot učinkovito prehransko dopolnilo za ohranjanje mentalnih in intelektualnih sposobnosti. Kako pomembna je prisotnost acetilholina za ohranjanje koncentracije in bistrega razuma pove dejstvo, da na primer pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo v večji meri propadejo tiste živčne celice, ki uporabljajo za prenos informacij acetilholin oziroma se zmanjša njihova odzivnost na številne kemijske snovi, ki prenašajo signale v možganih. Posledica izgube živčnih celic oziroma prvi znak Alzheimerjeve bolezni je pozabljivost, nato pa se spomin, zmožnost tekočega spremljanja časa in zmožnost prepoznavanja ljudi, krajev in predmetov počasi zmanjšujejo. Pri zdravih ljudeh lecitin spodbuja delovanje možganov in poveča sposobnost pomnjenja, zato se pogosto priporoča kot prehransko dopolnilo šolarjem in osebam, ki opravljajo intelektualno delo.

Lecitin pomaga pri delovanju skeletnih in srčne mišice. Zelo uspešno preprečuje ter lajša različne oblike skeletnih in sklepnih težav, tudi jutranjo okornost manjših sklepov ter zmanjšuje deformiranost dlani in stopal. Zato se kot prehransko dopolnilo priporoča tudi starejšim ljudem in športnikom. Ti si lahko z njegovo pomočjo olajšajo bolečine v sklepih, ki so pogosta posledica večjih fizičnih obremenitev ter napornih, vsakodnevnih treningov. Tudi nekateri poklici, ki od človeka zahtevajo težko fizično obremenitev pri kateri je mišično in hrustančno tkivo napeto zaradi prisilne drže, prispevajo k večji potrebi organizma po lecitinu, ki lahko ob rednem, vsakodnevnem jemanju učinkovito pomaga pri ohranjanju zdravih sklepov.

Ker olajša oziroma pospeši razgradnjo in presnovo maščob se lecitin pogosto uporablja tudi v različnih dietah ter pri osebah z oteženo prebavo maščob. Lecitin v našem organizmu deluje lipotrofno, kar pomeni, da pripomore k izgorevanju maščob za pridobivanje energije oziroma, da varuje jetra pred nalaganjem maščob (trigliceridov). Ker emulgira holesterol in ga na ta način pretvori v vodotopno obliko, ki jo telo lažje izloči, je lecitin pomemben tudi kot prehrambeni dodatek, ki pomaga zniževati nivo holesterola v krvi ter hkrati tudi prepreči tvorbo žolčnih kamnov.

Praktična uporaba lecitina je danes, lahko rečemo skoraj, vsestranska. Pogosto se namreč lecitin omenja tudi kot učinkovito blagodejno sredstvo pri prebavnih težavah, saj naj bi preprečeval napenjanje, pospešil samo peristaltiko in na ta način odpravljal tudi zaprtost. Zato ga priporočajo tudi žolčnim bolnikom, bolnikom s težavami trebušne slinavke in ljudem z motnjami v absorpciji.

Uporabljamo ga lahko tudi pri tudi pri dermatoloških težavah, kot so izpadanje las, motnje v rasti nohtov ter pri kožnih spremembah (ekcemi, psoriaza, nevrodermatitis…), kjer ga kombiniramo z nenasičenimi maščobnimi kislinami (omega-3 maščobne kisline) z dodatkom vitaminov E in beta-karotena.